blog

Dil Okulu Seçerken Sorulacak 3 Soru

Yabancı dil öğrenmek ya da sahip olduğunuz bilgiyi pratiğe dökebilmek için en faydalı yolun yurtdışına gidip orada eğitim almak olduğuna karar verdiniz. Çok iyi güzel verdiniz ama asıl olayın bu kararı verdikten sonra başladığına ve akabinde bir sürü ciddi kararlar vermeniz gerektiğine dikkatinizi çekmek isteriz.

 

Hangi ülke, hangi şehir? Hangi okul? Ya fiyat?… Diye sürüp giden bir sorular silsilesine kapılmanız yüksek bir ihtimal. Ama siz hiç telaşlanmaya başlamadan söyleyelim, bu yazıdan sonra ne yapacağınızla ilgili kafanızda daha net düşünceler olacak.

 

Fiyata Neler Dahil? 

Evet itiraf edelim uygun fiyatlı şeyleri seviyoruz. Fakat bu eğitim konusunda, en ucuz okulda karar kılmak çok da iyi bir seçim olmayabilir. Tabi eğer şehre kilometrelerce uzaklıkta, yıkık dökük, hiçbir imkana sahip olmayan bir binada eğitim görmek sizin için tamamsa durum farklı.

Bu yüzden, verdiğiniz ücretin -kurs dışında- ne gibi ekstra imkanlar barındırdığını öğrenmek için ‘Ücrete neler dahil?’ sorusunu sorun. Amacınız, seçtiğiniz okulun talep ettiği ücretten en üst seviyede yararlanabilmek olmalı.

Fiyata neler dahilin tam tersini sormak da oldukça önemli. ‘Fiyata ne dahil değil’ sorusu; okula gittiğinizde herhangi bir sürprizle karşılaşıp sizi zor durumlara düşmekten kurtaracak önemli bir soru.

Ayrıca okulda ne kadar çok zaman harcayacağınızı düşünecek olursak, eğer azıcık daha bütçe ayırma imkanınız varsa bu bütçeyi iyi konumlandırılmış, kaliteli öğretmenlere sahip ve en önemlisiyse sizin kendinizi rahat hissedebileceğiniz okulu seçerken kullanmanızı öneriyoruz.

Dönelim fiyata neler dahil sorumuza. Size okullarda genel olarak fiyatlara neler dahil olabileceğini sıraladık;

Sosyal Program: Kaliteli okullar, dil eğitiminin yanında eğlenmenizi ve sosyalleşmenizi sağlamak amacıyla ücretsiz aktiviteler sunar.

Ücretsiz Ekstra Dersler: Öğrencinin başarılı olmasına önem veren okullar derslere ek olarak çeşitli workshoplar, atölyeler ve eğitimler sunar.

Yerel İndirim: Eğer gerçekten bölgede tanınmış, önemli bir okuldaysanız bu sayede kimi yerel dükkanlarda, restorantlarda ve turistik yerlerde indirime sahip olabilirsiniz. 

 Sosyal Programınız var mı? 

Dil eğitimini yurtdışında almanın öğrenme sürecinize olan önemli katkısı tartışılamaz ama bu deneyimi yalnızca derslerle sınırlamayıp, katılabileceğiniz kadar sosyal aktiviteye katılmalı, farklı insanlarla iletişimini güçlendirmeli, bolca pratik yapmalı ve sosyalleşmelisiniz. Bu nedenle okulunuzun -örneğin gezi, spor, alışveriş, parti, atölyeler, kutlamalar gibi- ne gibi etkinlikler düzenlediğini mutlaka öğrenin. Hepimiz biliyoruz ki öğrenmeyle eğlenmeyi birleştirince daha başarılı sonuçlar alıyoruz.

 

 Başarımı Garanti Edebilir misiniz? 

İyi bir okulun öncelikli ve en önemli amacı sizin akademik başarınıza odaklanmış olmasıdır. Okula başladığınız ilk günden son güne kadar öğretmenleriniz destekleri ve yönlendirmeleriyle en iyi şekilde eğitim almanızı ve ilerlemenizi sağlamalı.

Dersler başlamadan önce bir seviye belirleme sınavına tabi tutulacaksınız. Bu nedenle sınavdan alacağınız sonucun, sonrasında alacağınız eğitime olacak etkisinin önemini göz ardı etmeyin; sınava önem verin ve en doğru sonuçları alabilmeyi hedefleyin. Örneğin, sınavda 4 ana bölümden sorularla karşılaşacaksınız: Okuma, dinleme, yazma, konuşma; bu nedenle sınavdan verim alabilmek için oturduğunuz yeri iyi seçmekte, kafanızı sınava vermekte ve odaklanmakta fayda var.

Dersler başladığında hedefiniz, başladığınız seviyeyi aşmak olmalı. Bu da genel olarak seçtiğiniz kurs tipine, ders dışında dille ilgili neler yaptığınıza ve tabi ki öğrenmeyi ne kadar istediğinize bağlı. Ayrıca okulunuza herhangi bir ilerleme garantisi sunup sunamayacaklarını; genellikle öğrencilerin ne kadar sürede nasıl bir aşama kaydettiğini sorun. Aslında öğretmenlerin sizin başarınızı denetlemesi bu noktada çok önemli; eğer gerçekten sizin iyi bir ilerleme gösterdiğinizi düşünenler sizi bir üst seviyedeki sınıflara alabilir; eğer az ilerleme kaydettiğinizi düşünürlerse de ücretsiz ekstra derslerle bu açığı kapatmaya çalışabilirler.